İlginizi çeken fotoğraflarımı hayatınıza dahil etmek isterseniz lütfen benimle iletişime geçin.

top of page

LALEHAN UYSAL

Tohum Gözlemcisi

Farklı konsepte dergi ve kitapta adı; kreatif direktör, yazar, editör, grafik tasarımcı olarak geçen Uysal, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin ve Türkiye’nin ilk ekolojik
pazarı kabul edilen İstanbul Şişli’deki %100 Ekolojik Pazar’ın kurucularından biri. Kendini sadece "Tohum Gözlemcisi" olarak tanımlayan Uysal, aktif bir ekolojik yaşam savunucusu.
 
Halen Buğday Derneği'nin projelerinde çalışıyor ve "Buğday’ın Ambarı’ndan Kurda, Kuşa, Aşa" adıyla ekoloji konseptli bir podcast serisi hazırlıyor ve sunuyor. 

Makrografik olarak tanımladığı tohum fotoğraflarını ilk kez 2018'de Oxford Üniversitesi’nde düzenlenen “Oxford Symposium on Food and Cookery”de sergiledi. Anadolu tohumlarının fotoğraflarının yer aldığı bu sergiyi Türkiye’nin farklı coğrafyalarında açtığı sergiler izledi. 

 

Bugün hayatın sürdürülebilirliğinin öznesi olan tohumların büyüleyici çeşitliliğinin farkedilmesi için; tohumları fotoğraflamayı, sergilemeyi, projeler geliştirmeyi sürdürüyor.

 
Tıpkı sınır tanımayan tohumlar gibi, gezegenin tüm tohumlarını sınır tanımadan fotoğraflamayı hayal ediyor.

lalehan-uysal.jpeg

Bazen derin sessizliklerde tohumlardan birinin toprağa düştüğünde çıkardığı sesi duyar gibi oluyorum. Kabuğunu çatlatışını, güneşe boynunu uzatan filizin çıtırtısını...

Ben tohumun can seslerini gösteremediğim için fotoğraflarını çekiyorum. Onların bazen narin, ince, kırılgan, uçucu; bazen sert, iri, güçlü; bazen yeşil, kahve, siyah renkleri farkedilsin istiyorum. Tohumların her bir tanesinin inanılmaz tasarlanmış, tarifsiz zenginliklere sahip olduklarını göstermek istiyorum.

Fotoğraflarımdaki tohumların gözümüze dokunduğunda ruhumuzun toprağında yeşereceğine inanıyorum. 

Deklanşöre her bastığımda, Anadolu insanının toprağına tohum serperken ektiğinin sadece insan için değil tüm canlılar için olduğuna dair niyetini tekrarlıyorum: ‘Bu tohumlar kurda, kuşa, aşa...’ Ve sonuna bir kelime daha ekliyorum; ‘… ve göze!’

bottom of page